Flamenco Vivo
Kastagnetter
Af Susanne Sara Nyegaard
Kastagnetternes form |
Kastagnetter er en form for hånd-rytmeinstrument, der har |
Oprindelsen til kastagnetter rækker formodentlig helt tilbage til forhistorien. Dansen var allerede i de tidligste og primitive former baseret på et rytmisk grundlag, og i den sammenhæng er klaptræer opstået som et af de første musikinstrumenter, mennesket kunne bruge sammen med sang og dans.
De primitive klaptræer er i forskellige udformninger og materialer fundet på alle verdens kontinenter som vidnesbyrd på tidligere tiders civilisationer, og de bruges stadig jorden over både i deres oprindelige skikkelser og i mere forarbejdede udgaver som de spanske kastagnetter.
På trods af bidragene fra forhistoriens og oldtidens andre store civilisationer betragter man de såkaldte "crusmatas" som den egentlige oprindelse til vor tids kastagnetter. De var fremstillet af to stykker træ, to store muslingeskaller eller to flade sten, som musikerne og danserne spillede på ved at slå dem mod hinanden inde i selve håndfladen. I modsætning til andre typer af klaptræer fra middelhavsområdet, som var løse og fri af hinanden, var de iberiske crusmatas samlet med en snor gennem huller i selvet klaptræerne - sådan som vi kender det i dag.
Kastagnetterne består af følgende dele: Hoja: Bladet - den ene halvdel af kastagnettens to træstykker Corazón: Hjertet - den indre hulning Concha: Skallen - den nederste runde del af bladet Orejas: Ører - den øverste forhøjning med de to huller til snoren Puente: Broen - den smalle forbindelse mellem ørerne Punto: "Spidsen" - stedet hvor de to kastagnetblade rammer hinanden i bunden af skallen. Vigtig a.h.t. lydkvaliteten Labio: Læben - stykket mellem hjertet og skallens kant Cordón: Snoren som holder kastagnettens to blade sammen, og som fæstnes omkring tommelfingeren (ikke vist) |
Skitse med angivelse af navne på de |
I Spanien stammer kastagnetterne fra den spanske folkemusik og -dansetradition, især stilarterne fandangos, sevillanas og forskellige lokale typer seguidillas, og de brugtes oprindeligt ikke i flamencoen.
På de mange etablissementer, der skød op i "café cantante perioden", blev der imidlertid både spillet, sunget og danset stilarter fra folkemusikken og fra den spirende flamenco-genre. Kastagnetterne er derfor kommet ind i flamencoen i forbindelse med enkelte danseres personlige danseudførelser og den mere sceneprægede flamenco i slutningen af 1800-tallet.
I forbindelse med den øgede turisme i 1950'erne og 60'erne opstod et stigende behov for underholdning. På de mange "tabláos" - restauranter eller natklubber med flamenco-optræden - fik kastagnetterne igen en renaissance, dels fordi de er noget typisk spansk, og dels fordi den ekvilibristiske teknik og det særlige spil imponerede tilskuerne.
Som rytmeinstrument bruges kastagnetterne til at betone musikkens puls, især i forbindelse med dans. Kastagnetterne er et virtuost og livligt akkompagnement, som understreger den lethed og klang, danseren lægger i dansens udtryk.
Et sæt kastagnetter er forskellige, idet den højre (la hembra: "hunnen") er lys i klangen og spiller "melodien", mens den venstre (el macho: "hannen") har en dybere klang og almindeligvis fungerer som grundpuls eller "bas-anslag".
![]() Fra instrumentmagerens værksted |
De spanske kastagnetter har udviklet sig gennem tiden og er således blevet |
Som ethvert andet ædelt instrument skal kastagnetter behandles godt og varsomt. De skal naturligvis opvarmes og bruges jævnligt, så de derved bibeholder topmålet af deres klang. Desuden skal de opbevares ved en passende temperatur og luftfugtighed, så de bibeholder deres spænd- stighed og dermed bidrager til lydens kvalitet. Man bør derfor altid sørge for en passende beskyttelse f.eks. i form af en foret stofpose, så de skånes mod stød og kulde. Såvel slag som ekstreme temperaturer, udtørring eller fugt kan medføre brud og revner og på den måde ødelægge instrumentet fuldstændigt. |
Forskellige typer kastagnetter |
|
Form, størrelse og dekoration kan variere afhængigt af region og instrumentets brug. I begyndelsen fæstnedes kastagnetterne på 4 fingre og blev slået mod hinanden alene ved håndleddenes bevægelser, som det stadig ses i flere spanske folkedanse. På Ibiza bruges en særlig slags kæmpekastagnetter - castanyolasses - der netop på grund af deres størrelse fæstnes på de 4 fingre. Det giver et langt mere simpelt spil med enkle rytme- markeringer end på almindelige kastagnetter, ligesom typen chácaras fra De Canariske Øer. Andre typer er på størrelse med selve håndfladen og fæstnes på langfingeren. De blev introduceret i 1200- og 1300-tallet og er forløberne for de typer, der bruges i den spanske folklore. I begyndelsen af 1800-tallet, da bolero og de klassiske spanske danse vandt frem, blev kastagnetterne indført som obligatorisk akkompagnement til de fleste spanske danse, og i den sammen- hæng ændredes formen til den facon, vi kender i dag og som sættes på tommelfingeren og spilles med de øvrige fingre. |
Kastagnetternes placering
En række spanske og italienske komponister har skrevet musikstykker, hvori der indgår kastagnetspil eller kompositioner specielt for kastagnetter. Især danseren og koreografen José de Udaeta og danserinden Lucero Tena har været berømte for deres kastagnet-spil, såvel i klassisk sammenhæng som i forbindelse med spansk dans og flamenco.
Mest kendt er formodentlig forførelses-scenen operaen "Carmen" af den franske komponist Georges Bizet.
Verdiales akkompagneret af bl.a. crotalos (metalkastagnetter som slås mod hinanden) |
I flamencoens verden er danserinden Antonia Mercé
|
Anvendt litteratur bl.a.:
Flora Albaicín og Alfonso Puig Claramunt: El arte del baile flamenco. - Barcelona (Spanien), 1977
Joaquín Díaz: La castañuela tradicional. - Valladolid (Spanien), 1994